JORNADES D'ESTIU DE LA PLANA 2011
aquest any, ja van 24, continuarem fent veritat i proposem com a tema transversal per a les jornades
La immigració, necessitat o voluntat?
Calendari d'activitats

contacte
com arribar

Presentació
La veritat ens allibera?
Fas una ullada al diari, a dos diaris, escoltes una conversa en un bar, poses la televisió tot dinant... Hi ha opinions contradictòries al voltant de temes tan rellevants como la crisi econòmica, les malalties cròniques, el futur de la societat... I uns et diuen: "Això és veritat!". Els de l'opinió contrària també et diuen: "Això altre és veritat!". I restem esclaus al vaivé d'opinions tal com una branca al vent?
Si sabéssim quina és la VERITAT per sobre de les divergències seríem com el tronc de l'arbre, ferms i segurs.
Per a les Jornades d'Estiu de La Plana busquem persones que estimen, estudien i busquen la VERITAT en allò que fan. Els demanem que ens ajudin a entendre perquè uns diuen ase i els altres diuen bèstia i ens ajudin a acostar-nos, més enllà de les explicacions parcials habituals, a una veritat de la que puguem participar, alliberant-nos així del vaivé d'opinions.
Fem veritat
La veritat es fa entenent les veritats parcials. Sembla que cadascú fa veritat per si mateix, però ho fa a partir de les veritats dels altres i molt habitualment també per a transmetre aquest benefici a uns tercers: La veritat fa circuit o no és. La veritat és social o no és. No hem de témer equivocar-nos, hem de témer estar en fals. Cal investigar. Trenca límits, sobrepassa tòpics, sembra dubtes vers els llindars acostumats, destrueix prejudicis, proposa noves, millors i més àmplies explicacions pel que per a tu sigui important i et sentis insatisfet respecte al que normalment donem com a cert.
Us esperem a les Jornades d'Estiu de La Plana, del 6 al 15 d'agost de 2011.
Presentació de la Fundació La Plana
El projecte de la Fundació La Plana va néixer l’any 1986. Inicialment ens vam constituir com a cooperativa i vam començar l’activitat d’assistència, acollida i formació.
L’any 2002 ens vam constituir com a fundació ja que els valors que subscrivim, tant en l’ideal com en la pràctica, són més afins a les finalitats fundacionals per la intenció ferma de preservar el treball, l’experiència i el patrimoni, i també per ser un recurs que pot abraçar necessitats que en altres centres no hi tenen cabuda.
La finalitat de la Fundació Privada La Plana és l’assistència a persones de totes les edats, ja que creiem fermament, avalats també per l’experiència, que en tots els casos hem de fer un treball terapèutic molt personalitzat. Alhora creiem que és bo no trencar l’organicitat social, on la base és la coexistència d’éssers humans amb edats, necessitats, desitjos, creences i realitats diferents.
Assistim a joves, en alguns casos tutelats per la Generalitat, i també adults que per diferents motius necessiten restaurar la seva vida.
Som un lloc de servei i entrega, amb el compromís de donar el millor de nosaltres per tal que els individus puguin retrobar el seu propòsit, integrant les circumstàncies precàries que hagin viscut.
“L’individu no és les seves circumstàncies, l’individu és allò que fa”
Ubicació:
La Fundació privada La Plana té la seva seu al municipi de Santa Maria d’Oló, a sis km del poble, a cent quilòmetres, aproximadament, tant de Barcelona com de Girona. La seu disposa d’una casa – masia gran del segle XVIII- i de varis annexes al voltant, dos dormitoris col·lectius, dues grans sales de treball, una biblioteca i un taller d’aprenentatge d’oficis com la restauració de mobles, la soldadura, l’electricitat, la pintura i l’artesania. També comptem amb dues habitacions adaptades per persones amb discapacitats físiques, i 12 habitacions individuals per a les persones que assistim i que resideixen a La Plana.
Estructura organitzativa:
L’òrgan de govern decisiu de la Fundació La Plana és el patronat, constituït per set persones, la funció de les quals és vetllar pel compliment de les finalitats fundacionals i el bon funcionament de tot el projecte.
En el treball assistencial hi participen dotze persones -inclosos els membres del patronat-. Aquest treball es manifesta tant en les activitats quotidianes com en les sessions individualitzades, on l’assistit pot anar-se comprenent i així poder reconèixer quines són les seves dificultats i virtuts i preguntar-se quins són els motius pels quals fa les coses que fa. La nostra funció és ajudar-los a que puguin desgranar allò confós o dolorós i quedar-se en pau trobant una millor explicació de la seva vida, dirigint-se al seu desig profund.
Una bona part dels assistents treballem i vivim a la mateixa seu. Aquest és un fet que considerem important, ja que ens dóna una observació quotidiana ben ampla. A més a més, aquest fet dóna una sensació de descans a les persones assistides ja que saben que estem compromesos en tot allò que faci falta.
Docència i formació
L’objectiu de l’espai formatiu és la comprensió de la psique humana a través de diferents eines d’anàlisi. La formació que permet aquesta comprensió exigeix: un elevat esforç intel·lectual per comprendre els factors que composen la psique, una ferma voluntat d’investigació i autoindagació per trobar noves vies de comprensió, l’adquisició d’una gran capacitat d’esforç i constància encaminades a l’excel·lència terapèutica, i un compromís de posar els nous coneixements i capacitats al serveis dels altres. La formació contempla l’adquisició de coneixements tant teòrics – tallers, lectures i sessions d’estudi- com pràctics – participació en casos reals-.
Des de la nostra experiència, l’astrologia és una de les eines d’anàlisi que més ens ha ajudat a simbolitzar o representar la vida i la seva organització. Des d’aquest punt de vista és un bon suport pel desenvolupament de les capacitats intel·lectives i relativitzadores dels individus, ja que permet una categorització coherent i estable de la psique humana, al nivell que cada individu estigui disposat a assumir. Per aquest motiu, l’astrologia i la seva aplicació a la comprensió de l’ànima humana és una de les activitats docents més importants de la fundació.
Activitat complementària a l’assistència:
La fundació desenvolupa, també des de l’inici, activitats d’hostalatge a grups de treball i també a individus que venen a reposar, estudiar, ... L’hostalatge es produeix els caps de setmana, i creiem que és un servei que complementa molt bé el treball assistencial ja que és ocasió pels individus que resideixen a la La Plana de relacionar-se amb més persones i de contactar amb altres realitats.
Amb la intenció d’unir tots els corrents d’interès que conflueixen a la Plana, organitzem anualment “les Jornades d’Estiu”, que, tenen com a lema la Veritat. Per a les Jornades contactem persones que estimen, estudien i busquen la “Veritat” en allò que fan. Els demanem que ens ajudin a entendre i acostar-nos, més enllà de les explicacions parcials habituals, a una veritat de la que puguem participar, alliberant-nos així del vaivé d’opinions. Donat que creiem que la veritat fa circuit, que és social, pretenem treballar-hi col-lectivament, cadascú aportant el seu punt de vista, perquè la veritat no la fa cadascú per si mateix, sinó que es fa entenent les veritats parcials dels altres.
Un temps de reflexió, ampliador d’iniciatives i pensaments alhora que lúdic.
Primero, es ridiculizada.
Segundo, es violentamente rechazada.
Tercero, es aceptada como evidente."
Arthur Schopenhauer (1788-1860)
16 d’ag. 2011
Concurs de poesia 2011
Jornades d'Estiu de la Plana 2011, d'en Pol Vancells
El nacimiento
Nada. Cuentan que nada;
Que nada hay más allá de la cueva.
Piedra y ligera quietud.
Un suspiro volátil,
una oscuridad palpable,
destellos de luz mórbida…
Dentro. Cuentan que dentro;
un fuego vivaz arropa dos cuerpos dormidos
que muy pronto emprenderán la vieja danza
de unirse el uno al otro.
La razón enflaquece y crece el deseo.
Fuera. Cuentan que fuera;
sólo el sollozo de un lobo hambriento
y un silencio de pequeños ruidos casi imperceptibles,
esperan tu llegada.
Los ancestros han hablado, ahora ya lo sabes.
Serás tú quién emprenda de nuevo el camino.
Sacar el jugo a la vida.
El osezno deberá salir de la cueva
Y encontrar el panal de rica miel de la obrera,
Antes de que lleguen las primeras nieves.
El reto será apasionante.
Todo. Cuentan que todo;
Que todo hay más allá de la cueva.
Piedra y ligera quietud.
La vetusta cueva…
El claustro materno, que guarda la memoria
De la persona amada.
8 d’ag. 2011
Reflexión
Reflexión sobre qué significa civilizarse, con Noelia Prieto
"¿Sabemos qué significa 'civilizarse'?, ¿qué hacemos para civilizarnos?, ¿son relevantes estas cuestiones?. En un breve espacio de tiempo, nuestra propuesta es que conjuntamente respondamos a las preguntas planteadas. Un concepto, no tiene porqué limitarse a funcionar como un cajón abstracto en el que incluimos ideas afines, sino que, a nuestro pensar, ha de referirse a un aspecto de la realidad. Realidad que construimos todos. ¿Qué mejor que pensar acerca de algo, en este caso 'civilizarse', que es producto y responsabilidad nuestra?"
6 d’ag. 2011
Llibertats sexuals i immigració
Xerrada sobre llibertats sexuals i immigració
a càrrec de l'Eugeni Rodríguez.

L'Eugeni Rodríguez és activista i treballa al FAGC (Front d'Alliberament Gai de Catalunya) des de fa 25 anys, entitat de la que n'és el portaveu. També és President de l'Observatori contra l'homofòbia.
www.facg.org

1 d’ag. 2011
Me muero por tus cuentos
Sesión de cuentos para adultos por Margarita Dalí Galdámez
"ME MUERO POR TUS CUENTOS"
"La verdad verdadera es que verdaderamente todos tenemos que morir, algún día. Eso sí, no todos nos morimos igual. Hay tantas muertes como personas y hay un adjetivo para cada muerte. Las hay viscosas, inesperadas, promíscuas, solitarias, accidentadas, silenciosas, ruidosas, deseadas, tristes, esperanzadas, castas, tiernas...
A través de mis relatos os invito a transitar por alguna de ellas. ¿Os atrevéis?"
25 de jul. 2011
Xerrada astrologia
Xerrada d'astrologia a càrrec de l'Albert Barbé

"Pues va a ser que no.
"La astrología, como la recibimos, la estudiamos, la entendemos, la especulamos y la practicamos, va a ser que no es un método de adivinación, ni una excusa para culpar a los cielos de nuestros errores o deficiencias, ni es una charla de café, ni una manera de ligar, ni de ser superior por tener “contactos”, ni tampoco es un camino de conocimiento interior; ni es una estafa como tampoco es una patraña. Por cierto, ¿qué tienen en común todas las negaciones anteriores?" Albert Barbé
24 de jul. 2011
Exposició Germán de Castro
Exposició de pintures de Germán de Castro Sousa
www.germandecastro.com
Caperucita roja, acrílico sobre tela 100x100

Patito feo, acrílico sobre tela 73x60
19 de jul. 2011
"La llavor del foc"
"La llavor del foc"
un recull d’històries sobre l’origen del món
Creació de Babou Cham i Carlota Subirós
La llavor del foc és un espectacle interpretat per un sol actor, Babou Cham, que, amb l’ajut d’una maleta i amb el públic assegut a terra fent una rotllana, desgrana un seguit d’històries sobre l’origen del món.
Aquestes històries són, en realitat, mites provinents de diverses cultures: algunes provenen de l’Àfrica, de les tradicions Fulani i Shiluk; d’altres, de l’Índia; d’altres de la Xina; d’altres, encara, de la cultura jueva; i finalment conclouen amb el mite grec de Prometeu, que dóna títol a l’espectacle.
Tots aquests mites intenten donar resposta a la meravella humana davant l’existència del món i dels elements de la natura. Tots ells són mites que entronquen amb la cosmogonia, amb el neguit d’entendre com es va formar el món: com van aparèixer els primers grans d’arròs, les primeres llavors, les primeres persones...
La interrogació sobre els origens és fonamental per a la construcció d’una visió del món, tant per als nens com per als adults. La llavor del foc és un espectacle adreçat especialment a nens i nenes entre 9 i 12 anys, però s’obre també de tot cor a persones molt més grans i molt més petites.
L’essència de l’espectacle rau en molt pocs elements: en la força d’unes paraules que provenen de moltes generacions enrere; en l’aparició d’un Viatger que porta una maleta carregada d’històries; i en la intensitat de la seva trobada amb el públic.
La llavor del foc parla de com els homes i les dones, al llarg dels segles i a través dels continents, s’han fet sempre unes quantes preguntes primordials sobre els origens de la vida i han buscat de respondre-les amb imatges poètiques, amb analogies i metàfores.

Babou Cham (Bakau, Gàmbia, 1974) és actor. Ha participat, entre d’altres, en els espectacles Blau Taronja, de Joe Penhall (direcció Jesús Díez, Teatreneu, 2000), Moll Oest, de Bernard Marie Koltès (direcció Sergi Belbel, Teatre Romea, 2002), Lear, d’Edwaurd Bond(direcció Carme Portaceli, Teatre Grec i Teatre Lliure, 2003), El retorn al desert, de Bernard Marie Koltès (direcció Carme Portaceli, Teatre Lliure, 2003); El cor d’un boxejador, de Lutz Hübner (direcció Brigitte Luik, Teatre Regina, 2006); Rosencrantz i Guildernstern són morts, de Thomas Stoppard (direcció Oriol Broggi, Sala Beckett, 2006), Antígona, de Sòfocles (direcció Oriol Broggi, Biblioteca de Catalunya, 2006), El cercle de guix caucasià, de Bertolt Brecht (direcció Oriol Broggi, Teatre Nacional, 2008), El Rei Lear, de William Shakespeare (direcció Oriol Broggi, Biblioteca de Catalunya, 2008), Terra baixa, d’Àngel Guimerà (direcció Hasko Weber, Teatre Romea, 2009), Alícia, un viatge al país de les meravelles, basat en Lewis Carroll (direcció Carlota Subirós, Teatre Lliure, 2009), Jo vull ser Bernard Marie (dramatúrgia i direcció Àlex De Capo, Nau Ivanow, 2010).
En televisió, ha interpretat personatges estables a les sèries El cor de la ciutat (TV3), Ventdelpla (TV3) i Piratas (Tele5). En cinema, destaquen les seves interpretacions a El albergue español (direcció Cédric Kalapisch), Cargo (direcció Clive Gordon), Sévigné (direcció Marta Balletbó), Alakrana (direcció Salvador Calvo) i Catalunya über Alles (direcció Ramon Termens), per la qual recentment ha rebut una menció especial del jurat al Festival de Cine de Màlaga.

Carlota Subirós (Barcelona, 1974) és traductora i directora de teatre. Entre les seves últimes direccions destaquen Les tres germanes, d’Antón P. Txékhov; Alícia, un viatge al país de les meravelles, a partir de l’obra de Lewis Carroll; Rodoreda. Un retrat imaginari, creació a partir de la vida i l’obra de Mercè Rodoreda; Jugar amb un tigre, de Doris Lessing; Après moi, le déluge, de Lluïsa Cunillé; L’home de la flor a la boca, de Luigi Pirandello; King, a partir de la novel·la de John Berger; Otel·lo, de William Shakespeare; Els estiuejants, de Maksim Gorki; Nel mezzo del cammin di nostra vita, homenatge a Franco di Francescantonio; Amor Fe Esperança, d’Ödön von Horváth; ha traduït i dirigit tres textos de l’autor i actor nordamericà Wallace Shawn: La febre, Marie i Bruce i L’oficiant del dol.
També ha traduït Bash: Latterday Plays (Excés. Escenes dels darrers dies) de Neil LaBute; Refuge (Refugi) de Jessica Goldberg; Enrico IV (Enric IV) i L’uomo del fiore in bocca (L’home de la flor a la boca) de Luigi Pirandello; A Life in the Theatre (Una vida al teatre), The Cryptogram (El criptograma) i Glengarry Glen Ross, de David Mamet; Knives in Hens (Ganivets a les gallines) de David Harrower, i Moonlight (Llum de lluna) de Harold Pinter.
Entre 2003 i 2011 ha format part de l’Equip de Direcció Artística del Teatre Lliure. En les dues últimes temporades ha estat col·laboradora del programa literari Saló de Lectura, dirigit per Emili Manzano (Canal 33).
17 de jul. 2011
Activa't
16 de jul. 2011
Desmuntar la SIDA: la importància d'on es neix.
DESMUNTAR LA SIDA.
Aprofitar ser immigrat aquí
per aprendre a acabar amb la SIDA tan aquí com a la pròpia terra.

En Lluís Botinas es va implicar el 1990 en el tema SIDA creient-se tota la versió oficial VIH/SIDA. Pas a pas, entre 1990 i 1997 se li van ensorrar tots i cadascun dels punts que sense cap fonament científic ni biològic ni real ens repeteixen els especialistes i els comitès que viuen de l’engany SIDA. Al preguntar-se: “Si la SIDA no és el que ens diuen que és, aleshores... què és realment la SIDA?”, la millor resposta que ha trobat (fins ara, dons està obert a altres encara millors) és que la SIDA real és una maquinària criminal muntada als USA amb dificultat, doncs els hi va costar 14 anys (1981-1995) als CDC (Centers for Disease Control, Atlanta, Geòrgia) construir la SIDA tal com ara es coneix. En resum: Quina és la causa de la SIDA? Els CDC. Quin és l’únic tractament adequat de la SIDA? Individualment: apartar-se de l’engranatge i declarar-se “Territori lliure del muntatge SIDA”. Col·lectivament: desmuntar-lo a escala planetària. I aquí tot migrant (sigui immigrat o emigrat) pot tenir un paper important si es forma com a desmuntador de la SIDA.
El Lluís ha recollit les seves investigacions, vivències i propostes en dos llibres. El titulat “EL VIH/SIDA ES UNA FICCIÓN. Preguntas para desmontar un engranaje criminal made in USA”, d’unes 500 pàgines, està retingut per l’editorial des de fa un any. L’altre, “DESMONTAR EL SIDA. El SIDA no es una enfermedad a tratar -ni siquiera alternativamente- sino un montaje made in USA a desmantelar”, de 259 pàgines, ha sigut publicat per Cauac Editorial Nativa, www.cauac.org, de Murcia, fa tres mesos.
Lluís Botinas (Barcelona, 1944), investigador independent, llicenciat en Economia, doctorant en Sociologia, president de Plural-21, Associació per a tenir cura de la vida en un planeta viu. Vies de recuperació de l‘harmonia, www.plural-21.org lluis.botinas@plural-21.org
12 de jul. 2011
Arcadi Oliveres: economia, immigració i els indignats

Xerrada sobre economia, immigració i els indignats a càrrec de l'Arcadi Oliveres i Boadella, President de Justícia i Pau, economista i reconegut activista per la justícia social i la pau.
Pitjant a sobre del següent enllaç trobaràs la primera part d'una conferència seva: El origen de las migraciones modernas
http://youtu.be/VlelJa79Juo
i aquí la segona part
http://youtu.be/_TR8dMPBl98
En el següent enllaç pots veure l'entrevista que li van fer al programa Singulars de TV3
http://youtu.be/MWehCydqf8g
Nit de balls llatins
10 de jul. 2011
Tallers creatius

10 al 15 d'agost de 2011, de 10:30 a 13:00
Tallers per a fer
- estampació de samarretes, a càrrec de Germán de Castro (pintor),
- fabricació de berimbaus (instruments musicals brasilers), a càrrec de Gil Maciel (professor de capoeira) i Vanessa Carriga
- diverses propostes de creació manual i de reciclatge i reutilització de materials.
Treballarem l'expressió creativa en un espai comú i amb els diversos tallers en interrelació.
7 de jul. 2011
Taller biodansa
Taller de Biodansa i Educacio Biocèntrica
Biodansa sorgeix d'una meditació profunda sobre la vida testimoniant que la societat actual pateix d'una gran "nostàlgia d'amor" i manca de sentir-se vius, que som vida. Rolando Toro, el creador del Sistema Biodansa, aportant el concepte d'intel·ligència afectiva, que sense ser un tipus especial d'intel·ligència (espaial, musical, intrapersonal, emocional, social,...), és la font comú de totes elles, desenvolupa un sistema d'integració humana on música-moviment-vivència possibiliten la renovació orgànica, el reaprenentatge instintiu i la reeducació afectiva, corroborant que l'afectivitat organitza la percepció i la qualitat de la intel·ligència.
Fonamentat amb el Principi Biocèntric que situa a la vida al centre dintre de la visió que és l'Univers que s'organitza envers la vida, l'educació Biocèntrica possibilita la construcció del coneixement mitjançant eines reflexiu-vivencials que preparen a la persona a afrontar els reptes d'un món en constant moviment, on es fa necessari un sentit crític i una visió holistica-evolucionista que potencií identitats sanes i creatives. Utilitza la Biodansa com a mediadora de la vivència corporal, potenciant les expressions saludables de vitalitat, sexualitat, creativitat, afectivitat i transcendència.
Biodansa i Educació Biocèntrica creen espais nodridors on percebre'ns com a ésser creatius capacitats per construir un món de justícia social i pau.
Teresa Vázquez va formar-se com a Terapeuta Transpersonal especialitzada en processos de dol. Quan va conèixer el Sistema Biodansa fa més de 18 anys, va saber, diu, que aquesta era la manera més holística d'ajudar a les persones en el seu procés evolutiu. Biodansa posa el cos i la vivència afectiva a l'aprenentatge constant que ens exigeix la vida. Ser facilitadora de Biodansa i Educadora Biocèntrica li proporcionen les eines necessàries per a complir el seu propòsit de vida: expandir el seu amor i la seva alegria.
Post-grau en Neurociència i Biodansa Aquàtica.
Més informació del seu treball a www.universbiocentric.blogspot.com
4 de jul. 2011
Xerrada banca ètica
Dijous 11 d'agost de 2011
Xerrada sobre banca ètica a càrrec de Isabel Sánchez, Directora de Triodos Bank a Catalunya i Balears.
Més informació sobre Triodos Bank aquí.