JORNADES D'ESTIU DE LA PLANA 2011


del 6 al 15 d'agost de 2011

aquest any, ja van 24, continuarem fent veritat i proposem com a tema transversal per a les jornades

La immigració, necessitat o voluntat?



Calendari d'activitats

Calendari d'activitats

contacte

contacte

contacte

contacte
pitja la foto o truca al 93 838 52 03

"La verdad se amplía, es orgánica." Ricardo Vargas

com arribar

com arribar

Presentació


La veritat ens allibera?


Fas una ullada al diari, a dos diaris, escoltes una conversa en un bar, poses la televisió tot dinant... Hi ha opinions contradictòries al voltant de temes tan rellevants como la crisi econòmica, les malalties cròniques, el futur de la societat... I uns et diuen: "Això és veritat!". Els de l'opinió contrària també et diuen: "Això altre és veritat!". I restem esclaus al vaivé d'opinions tal com una branca al vent?

Si sabéssim quina és la VERITAT per sobre de les divergències seríem com el tronc de l'arbre, ferms i segurs.


Per a les Jornades d'Estiu de La Plana busquem persones que estimen, estudien i busquen la VERITAT en allò que fan. Els demanem que ens ajudin a entendre perquè uns diuen ase i els altres diuen bèstia i ens ajudin a acostar-nos, més enllà de les explicacions parcials habituals, a una veritat de la que puguem participar, alliberant-nos així del vaivé d'opinions.


Fem veritat


La veritat es fa entenent les veritats parcials. Sembla que cadascú fa veritat per si mateix, però ho fa a partir de les veritats dels altres i molt habitualment també per a transmetre aquest benefici a uns tercers: La veritat fa circuit o no és. La veritat és social o no és. No hem de témer equivocar-nos, hem de témer estar en fals. Cal investigar. Trenca límits, sobrepassa tòpics, sembra dubtes vers els llindars acostumats, destrueix prejudicis, proposa noves, millors i més àmplies explicacions pel que per a tu sigui important i et sentis insatisfet respecte al que normalment donem com a cert.


Us esperem a les Jornades d'Estiu de La Plana, del 6 al 15 d'agost de 2011.




Presentació de la Fundació La Plana

El projecte de la Fundació La Plana va néixer l’any 1986. Inicialment ens vam constituir com a cooperativa i vam començar l’activitat d’assistència, acollida i formació.

L’any 2002 ens vam constituir com a fundació ja que els valors que subscrivim, tant en l’ideal com en la pràctica, són més afins a les finalitats fundacionals per la intenció ferma de preservar el treball, l’experiència i el patrimoni, i també per ser un recurs que pot abraçar necessitats que en altres centres no hi tenen cabuda.

La finalitat de la Fundació Privada La Plana és l’assistència a persones de totes les edats, ja que creiem fermament, avalats també per l’experiència, que en tots els casos hem de fer un treball terapèutic molt personalitzat. Alhora creiem que és bo no trencar l’organicitat social, on la base és la coexistència d’éssers humans amb edats, necessitats, desitjos, creences i realitats diferents.

Assistim a joves, en alguns casos tutelats per la Generalitat, i també adults que per diferents motius necessiten restaurar la seva vida.

Som un lloc de servei i entrega, amb el compromís de donar el millor de nosaltres per tal que els individus puguin retrobar el seu propòsit, integrant les circumstàncies precàries que hagin viscut.

“L’individu no és les seves circumstàncies, l’individu és allò que fa”


Ubicació:

La Fundació privada La Plana té la seva seu al municipi de Santa Maria d’Oló, a sis km del poble, a cent quilòmetres, aproximadament, tant de Barcelona com de Girona. La seu disposa d’una casa – masia gran del segle XVIII- i de varis annexes al voltant, dos dormitoris col·lectius, dues grans sales de treball, una biblioteca i un taller d’aprenentatge d’oficis com la restauració de mobles, la soldadura, l’electricitat, la pintura i l’artesania. També comptem amb dues habitacions adaptades per persones amb discapacitats físiques, i 12 habitacions individuals per a les persones que assistim i que resideixen a La Plana.


Estructura organitzativa:

L’òrgan de govern decisiu de la Fundació La Plana és el patronat, constituït per set persones, la funció de les quals és vetllar pel compliment de les finalitats fundacionals i el bon funcionament de tot el projecte.

En el treball assistencial hi participen dotze persones -inclosos els membres del patronat-. Aquest treball es manifesta tant en les activitats quotidianes com en les sessions individualitzades, on l’assistit pot anar-se comprenent i així poder reconèixer quines són les seves dificultats i virtuts i preguntar-se quins són els motius pels quals fa les coses que fa. La nostra funció és ajudar-los a que puguin desgranar allò confós o dolorós i quedar-se en pau trobant una millor explicació de la seva vida, dirigint-se al seu desig profund.

El treball amb les persones consisteix en l’organització del fer quotidià i en sessions individualitzades. També fem una sessió de grup setmanal on participem tots amb l’objectiu d’anar desenvolupant una bona percepció de l’altra, i ampliant la realitat més enllà dels propis sentiments.

Una bona part dels assistents treballem i vivim a la mateixa seu. Aquest és un fet que considerem important, ja que ens dóna una observació quotidiana ben ampla. A més a més, aquest fet dóna una sensació de descans a les persones assistides ja que saben que estem compromesos en tot allò que faci falta.


Docència i formació

L’objectiu de l’espai formatiu és la comprensió de la psique humana a través de diferents eines d’anàlisi. La formació que permet aquesta comprensió exigeix: un elevat esforç intel·lectual per comprendre els factors que composen la psique, una ferma voluntat d’investigació i autoindagació per trobar noves vies de comprensió, l’adquisició d’una gran capacitat d’esforç i constància encaminades a l’excel·lència terapèutica, i un compromís de posar els nous coneixements i capacitats al serveis dels altres. La formació contempla l’adquisició de coneixements tant teòrics – tallers, lectures i sessions d’estudi- com pràctics – participació en casos reals-.

Des de la nostra experiència, l’astrologia és una de les eines d’anàlisi que més ens ha ajudat a simbolitzar o representar la vida i la seva organització. Des d’aquest punt de vista és un bon suport pel desenvolupament de les capacitats intel·lectives i relativitzadores dels individus, ja que permet una categorització coherent i estable de la psique humana, al nivell que cada individu estigui disposat a assumir. Per aquest motiu, l’astrologia i la seva aplicació a la comprensió de l’ànima humana és una de les activitats docents més importants de la fundació.


Activitat complementària a l’assistència:

La fundació desenvolupa, també des de l’inici, activitats d’hostalatge a grups de treball i també a individus que venen a reposar, estudiar, ... L’hostalatge es produeix els caps de setmana, i creiem que és un servei que complementa molt bé el treball assistencial ja que és ocasió pels individus que resideixen a la La Plana de relacionar-se amb més persones i de contactar amb altres realitats.


Amb la intenció d’unir tots els corrents d’interès que conflueixen a la Plana, organitzem anualment “les Jornades d’Estiu”, que, tenen com a lema la Veritat. Per a les Jornades contactem persones que estimen, estudien i busquen la “Veritat” en allò que fan. Els demanem que ens ajudin a entendre i acostar-nos, més enllà de les explicacions parcials habituals, a una veritat de la que puguem participar, alliberant-nos així del vaivé d’opinions. Donat que creiem que la veritat fa circuit, que és social, pretenem treballar-hi col-lectivament, cadascú aportant el seu punt de vista, perquè la veritat no la fa cadascú per si mateix, sinó que es fa entenent les veritats parcials dels altres.

Un temps de reflexió, ampliador d’iniciatives i pensaments alhora que lúdic.


"Toda verdad atraviesa tres etapas:

Primero, es ridiculizada.
Segundo, es violentamente rechazada.
Tercero, es aceptada como evidente."

Arthur Schopenhauer (1788-1860)

10 de jul. 2011

Tallers creatius





10 al 15 d'agost de 2011, de 10:30 a 13:00

Tallers per a fer
- estampació de samarretes, a càrrec de Germán de Castro (pintor),
- fabricació de berimbaus (instruments musicals brasilers), a càrrec de Gil Maciel (professor de capoeira) i Vanessa Carriga
- diverses propostes de creació manual i de reciclatge i reutilització de materials.

Treballarem l'expressió creativa en un espai comú i amb els diversos tallers en interrelació.